Dzisiejszy mój obiadek. Jest przepyszny. Nie mogłam doczekać się kiedy skosztuje. Bekon jest chrupki i doskonale smakuje w połączeniu z śliwką, która nadaje troszkę słodkości.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu A:
- 3 piersi z kurczaka
- 9-10 śliwek
- 1 woreczek kaszy gryczanej
Mielone z rusztu z śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi myjemy, następnie każdą przekrawamy na pół i mielimy.
Cebulkę obieramy wraz z czosnkiem, także mielimy.
Dodajemy łyżeczkę soli, pieprz i mieszamy.
Kaszę gotujemy według opakowania.
Gotową dodajemy do mięsa i mieszamy.
2.Bekon obsypujemy solą i papryką. Na wykałaczki nadziewamy śliwki. Bierzemy garść mięsa i oblepiamy śliwkę, tworząc kształt cygara.
3.Każdy mielony obwijamy w bekon i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 25-30 min.
4.Pomidorka kroimy w plastry. Cebulkę obieramy i kroimi w małą kosteczkę. Mały pęczek pietruszki siekamy. Pomidorki układamy na talerzu, posypujemy cebulą, pietruchą.Polewamy oliwą. Na środku talerzy układamy sałatę a na niej układamy mielone.
Komentarze