Kotlety mielone przygotowane w ten sposób są bardzo delikatne i soczyste , do tego ten pyszny sos którym można polać ziemniaki i mięsko- niebo w gębie :))
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowego
500 g mięsa mielonego z indyka
2 cebulę
2 kajzerki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
sól , pieprz
Mielone-uduszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę posiekać drobno , podsmażyć na maśle.Kajzerki namoczyć w mleku , gdy zmiękną wymieszać rękoma z mięsem mielonym , jajkami , cebulą , solą i pieprzem. ( na jednolitą masę)
2.Formować dość spore kotlety , smażyć z obu stron na odrobinie oleju do zarumienienia ( nie usmażenia).
3.Usmażone kotlety przełożyć do garnka , zalać wodą do połowy wysokości mielonych , dusić pod przykryciem na malutkim ogniu ok 10 min, przewracając w trakcie kotlety na drugą stronę.
Komentarze