Kotlety mielone, ziemniaki, surówka

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Smażone kotlety mielone podane z młodymi ziemniakami i chrupiącą surówką z kapusty.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe z łopatki 80 dag.
    bułka tarta 1/2 szklanki
    jajka kurze 2 sztuki
    cebula połowa średniej, starta
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek łyżka stołowa
    czosnek 3 ząbki
    młode ziemniaki duże 6 sztuk
    surówka z pekińskiej kapusty

    Surówka:

    kapusta pekińska
    marchew
    cebula 1 szt. mała
    sól
    pieprz ziołowy
    majonez 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Kotlety mielone, ziemniaki, surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety mielone, ziemniaki, surówka. 1. Wykonanie surówki:

    Surówka:
    Kapustę kroimy w drobne paski, obraną marchew ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki doprawiamy pieprzem ziołowym i solą, dodajemy majonez i mieszamy. Tak przygotowaną surówkę wstawiamy przykrytą do lodówki.
  • Kotlety mielone, ziemniaki, surówka. 2. Wykonanie dania:

    Dodajemy do mięsa mielonego bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek, czosnek, 1 łyżkę startej cebuli i jajka. Wyrabiamy farsz na kotlety. Z wyrobionego farszu formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy surówkę. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować