Metrowiec z owocami

0 (0 ocen)

Metrowiec z tego przepisu to moje ulubione ciasto. Ostatnio miałam na nie ochotę ale chciałam przyrządzić także coś z letnimi owocami. Połączyłam jedno z drugim i to był naprawdę świetny pomysł :)

Składniki:

  • Biszkopty:

    32 dkg mąki tortowej
    32 dkg cukru pudru
    10 łyżek oleju
    10 łyżek zimnej wody
    5 dużych jaj
    1 łyżka proszku do pieczenia
    ćwierć łyżeczki sody
    1 łyżka kakao


    Masa:

    1 budyń waniliowy
    0,5 litra mleka
    2 cukry waniliowe
    kostka masła lub margaryny
    pół szklanki cukru
    szklanka malin


    Polewa:

    pół margaryny
    4 łyżki mleka
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżki mleka w proszku (nie granulowane)
    2 łyżki kakao


    Dodatek na wierzch:

    jagody
    czerwona porzeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Metrowiec Desery Budynie

Metrowiec z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotowujemy biszkopty. Będą nam potrzebne 2 keksówki takiego samego rozmiaru (oczywiście można piec je na 2 razy ).

    Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki i tak w kółko do wyczerpania tych składników.

    Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Dzielimy ją na 2 części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Delikatnie mieszamy.

    Przekładamy obie masy do wysmarowanych tłuszczem keksówek i pieczemy około 40 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka")
  • 2. Przygotowujemy masę.

    Robimy budyń w 0,5 l mleka, dodajemy pół szklanki cukru i cukry waniliowe.

    Gdy całość wystygnie miksujemy z kostką masła.

    Dodajemy maliny i mieszamy.
  • 3. Gotowe i wystudzone biszkopty kroimy w 1,5 cm plastry i przekładamy masą ( na przemian raz biszkopt jasny, raz ciemny).
  • Metrowiec z owocami 4. Przygotowujemy polewę.

    W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.

    Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.

    Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek.

    Pokrywamy polewą całe ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • Metrowiec z owocami 5. Następnie na wierzchu układamy jagody i maliny i wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.

    Po zastygnięciu polewy ciasto jest gotowe.

    Pamiętajmy o krojeniu go na skos.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody Maliny Masa Kasza Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować