Metrowiec z tego przepisu to moje ulubione ciasto. Ostatnio miałam na nie ochotę ale chciałam przyrządzić także coś z letnimi owocami. Połączyłam jedno z drugim i to był naprawdę świetny pomysł :)
Składniki:
Biszkopty:
32 dkg mąki tortowej
32 dkg cukru pudru
10 łyżek oleju
10 łyżek zimnej wody
5 dużych jaj
1 łyżka proszku do pieczenia
ćwierć łyżeczki sody
1 łyżka kakao
Masa:
1 budyń waniliowy
0,5 litra mleka
2 cukry waniliowe
kostka masła lub margaryny
pół szklanki cukru
szklanka malin
Polewa:
pół margaryny
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka w proszku (nie granulowane)
2 łyżki kakao
Metrowiec z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotowujemy biszkopty. Będą nam potrzebne 2 keksówki takiego samego rozmiaru (oczywiście można piec je na 2 razy ).
Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki i tak w kółko do wyczerpania tych składników.
Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Dzielimy ją na 2 części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Delikatnie mieszamy.
Przekładamy obie masy do wysmarowanych tłuszczem keksówek i pieczemy około 40 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka")
2.Przygotowujemy masę.
Robimy budyń w 0,5 l mleka, dodajemy pół szklanki cukru i cukry waniliowe.
Gdy całość wystygnie miksujemy z kostką masła.
Dodajemy maliny i mieszamy.
3.Gotowe i wystudzone biszkopty kroimy w 1,5 cm plastry i przekładamy masą ( na przemian raz biszkopt jasny, raz ciemny).
4.Przygotowujemy polewę.
W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.
Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.
Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek.
Pokrywamy polewą całe ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.
5.Następnie na wierzchu układamy jagody i maliny i wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Komentarze