Szach mat

4.5 (142 ocen)

Efektowne ciasto o niezwykłym smaku

Składniki:

  • CIASTO:
    8 jaj
    3 szkl maki
    2 szkl cukru
    16 łyżek wody
    16 łyżek oleju
    2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    MASA:
    3 szkl mleka
    4 łyżki maki pszennej
    4 łyzki mąki ziemniaczanej
    cukier do smaku
    olejek arakowy
    masło 250 g
    3 łyżki kakao
    kokos
    olejek arakowy
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Szach mat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodawać naprzemiennie po jednej łyżce oleju i wody. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, a na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao. Wlać do dwóch forem o wymiarach 20x30. Piec ok. 50 min w 180*.
  • 2. Po upieczeniu ciasta podzielić po długości na 7 pasków.
  • 3. Z mąki i mleka ugotować budyń. Przestudzony utrzeć z masłem na puszysta masę, dodać cukier do smaku oraz olejek arakowy. Masę podzielić na dwie części w stosunku 4/5 i 1/5. do 1/5 masy dodać kakao.
  • 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Gotowym kremem smarować ( niezbyt grubo ) paski ciasta i sklejać je ze soba na przemian: jasne, ciemne. Tak ułożyć jedną warstwę , wyrównać wierzch kremem i posmarować powidłami. Następnie ułożyć drugą warstwę tak , aby powstała szachownica. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą, dodając do niej kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować