Meksykańska lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Usmażyć na oleju.
2.Mięso podsmażyć, dodać cebulkę. Przyprawić. Wymieszać z przecierem pomidorowym.
3.Do farszu dodać 1 łyżkę mąki, pomidory z puszki, 125 ml bulionu , wszystko wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok 15 min.
4.Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, przesmażyć. Zalać bulionem i mlekiem, pogotować chwilę, aż zgęstnieje. Dodać starty ser żółty i dokładnie wymieszać. Garnek ściągnąć z ognia. Dodać żółtko rozmieszane z 2 łyżkami zimnej wody. Sos przyprawić i dokładnie wymieszać.
5.Do farszu dodać odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę.
6.Tortownicę / 24 cm/ natłuścić. Na spód wyłożyć część sosu beszamelowego, przykryć warstwą makaronu lasagne.
7.Następnie położyć warstwę farszu, posypać startym serem i przykryć makaronem i tak powtarzać czynności do wyczerpania składników.
8.Na wierzchu powinna zostać warstwa sosu beszamelowego.
Komentarze