Meksykańska lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni, dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2.Mięso przekładamy do garnka, dodajemy pomidory w puszcze, przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę i drobno pokrojone papryczki chili (ja akurat dodałam marynowane).
3.Paprykę kroimy w paski i chwilę przypiekamy na patelni, aby miała intensywniejszy smak i zapach. Dodajemy do mięsa i reszty składników.
4.Sos przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukry, papryką słodką, ostrą, kucharkiem i innymi przyprawami wedle uznania. Ja dodałam kilka łyżek sosu meksykańskiego, aby uzyskać "bardziej meksykański" smak. Ser żółty tarkujemy.
5.Odrobinę gotowego sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Następnie układamy makaron lasagne ( ja miałam taki, którego nie było trzeba wcześniej gotować), sos i ser. I tak naprzemiennie, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos i dużo żółtego sera.
6.Lazanię przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni. Pieczemy ok 20 minut, następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
7.Po upieczeniu czekamy ok 15 minut, aż lazania ostygnie i podajemy. Smacznego!
Komentarze