ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA

4.5 (146 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Makaronowa lekko ostra zapiekanka z sosem meksykańskim.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 400g makaronu muszelki
    - 1 cebula
    - 500g cienkiej kiełbasy
    - 2 czerwone papryki
    - 250g pomidorków cherry
    - 300g żółtego sera
    - 200ml śmietanki 30%
    - 520g sosu meksykańskiego w słoiku
    - pęczek szczypiorku
    - sól
    - olej.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos meksykański

Zapiekanka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka. Kiełbasę i papryki w kostkę. Na oleju przesmażyć cebulę i kiełbasę, dodać paprykę i posolić do smaku.
  • SAŁATKA MEKSYKAŃSKA 3. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego wraz z makaronem, wlać ¾ sosu wymieszanego ze śmietanką i połową pomidorków przekrojonych na połowy. Wymieszać.
  • 4. Wylać resztę sosu i ułożyć resztę połówek pomidorków. Posypać startym serem na dużych oczkach tarki.
  • 5. Zapiec ok. 25 minut w 180°C. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Makaron Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować