Meksykańska

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sycąca i niebanalnie podana zupa to gwarancja zaspokojenia apetytów każdego miesążercy

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - pomidory z bazylią w puszcze: 2 sztuki
    - kukurydza w puszcze (mała): 1 sztuka
    - groszek konserwowy: 4 łyżki
    - czerwona fasola konserwowa (mała puszka): 1 sztuka
    - mięso mielone: 25 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - wywar drobiowo- wołowy (esencjonalny): 100 mililitrów
    - czosnek ząbki: 3 sztuki
    - chili w proszku do smaku: 1 sztuka
    - pieprz kolorowy do smaku: 1 sztuka
    - pikantne nachos: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu wraz z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą, przekładamy do garnka. Pomidory (mogą być również zwykłe pomidory bez bazylii, ale wtedy warto ją dodać osobno) miksujemy i zalewamy nimi usmażone mięso. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wywar mięsny. Kilka łyżek kukurydzy i czerwonej fasoli zostawiamy do dekoracji, pozostałe dodajemy do zupy, dusimy razem 15-20 minut. Zupę doprawiamy do smaku kolorowym pieprzem oraz chili. Gotujemy jeszcze chwilę bez pokrywki, aby nadmiar soku odparował.
  • 2. Zupę nalewamy do kwadratowych talerzy. Groszkiem wykładamy przekątne. Z obu stron groszku układamy kukurydzę, którą kładziemy także przez środek talerzy. W centrum wbijamy 3 nachos i w środek wsypujemy czerwoną fasolę. Nachos wbijamy także w rogi talerza. Od razu podajemy do jedzenia. Oczywiście zupę możemy podać także w okrągłych (najlepiej głębokich) talerzach, ale wtedy nachos układamy na środku i przy brzegu naczynia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować