Sałatka zainspirowana przepisem http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/salatka-meksykanski-krol-imprezy. Moi znajomi uwielbiają jednak mięso z kurczaka, więc trochę ją zmodyfikowałam i wyszła idealna.
60 min
Składniki:
- dwie duże piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek,
- 2 czerwone cebule,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- pół główki sałaty lodowej,
- 1 czerwona papryka
- 200 g sera żółtego,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 8 łyżek majonezu,
- 6 łyżek ketchupu
- paczka chipsów nachos
- przyprawa meksykańska - 2 opakowania (ja dodałam przyprawę do meksykańskich klopsików oraz do tortilli z kurczaka knorra)
- olej i masło do smażenia
- sól pieprz
Sałatka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka kroimy na niewielką kostkę, doprawiamy przyprawami meksykańskimi (ja wrzuciłam całe dwa opakowania) Smażymy na oleju. Podczas smażenia dodajemy pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Całość smażymy na złoto. Na koniec dodajemy koncentrat. Mieszamy, podsmażamy jeszcze chwilę i odstawiamy do ostygnięcia
2.Pieczarki kroimy w talarki. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na maśle. Gdy pieczarki będą miękkie odstawiamy do ostygnięcia.
3.Na dnie miski układamy porwaną sałatę lodową. Na to kładziemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie ostudzone mięso i pieczarki
4.Majonez mieszamy z ketchupem. Połowę nakładamy na warstwę pieczarek. Następnie na to układamy warstwę odsączonej z zalewy kukurydzy a następnie fasoli. Na wierzchu smarujemy resztą majonezu z ketchupem.
5.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach układamy jako kolejną warstwę. Na samą górę kładziemy rozdrobnione nachosy.
Komentarze