Medaliony indycze w cieście cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Cukinię obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody.
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy: tymianek, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą cukinię i mieszamy łyżką.
2.Medaliony z indyka myjemy, suszymy i lekko rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą). Jeżeli są bardzo duże kawałki to możemy przekroić je na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Medaliony obtaczamy w cieście cukiniowym i smażymy partiami na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Gotowe kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze