Mazurskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do większej miski wlewamy mleko odlewając do szklanki w której dokładnie rozpuszczamy pół kostki drożdży. Dolewamy zawartość szklanki, wsypujemy mąkę i ok 1 łyżeczki soli. Urabiamy ciasto tek by było nie za miękkie, nie za twarde. Odstawiamy. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę. Pieczarki kroimy w kosteczkę i smażymy z cebulę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser.
Cisto wałkujemy na dość grube placki i wycinamy większe kółka (ja wycinam miseczką o większej objętości kola niż np. kufel). W tak wycięte kółka nakładamy farsz z pieczarek i cebuli oraz ser. Zaklejamy jak normalne pierogi, które dociskamy robiąc wzorek widelcem. Tak posklejane pierogi smażymy w głębokim oleju z obydwu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują z ketchupem.
Smacznego.
Komentarze