Mazurskie pierogi

4.5 (149 ocen)

  • 1 min

Pierogi są łatwe i szybie do przygotowania. Świetnie sprawdzają się na kolację, czy przekąskę dla znajomych.

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    * 1 kg mąki pszennej
    * pół litra mleka
    *pół kostki drożdży
    * sól

    Farsz
    *kostka sera żółtego
    *pieczarki
    *cebula

    Dodatki
    * ketchup
    * olej
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Mazurskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większej miski wlewamy mleko odlewając do szklanki w której dokładnie rozpuszczamy pół kostki drożdży. Dolewamy zawartość szklanki, wsypujemy mąkę i ok 1 łyżeczki soli. Urabiamy ciasto tek by było nie za miękkie, nie za twarde. Odstawiamy. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę. Pieczarki kroimy w kosteczkę i smażymy z cebulę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser.
    Cisto wałkujemy na dość grube placki i wycinamy większe kółka (ja wycinam miseczką o większej objętości kola niż np. kufel). W tak wycięte kółka nakładamy farsz z pieczarek i cebuli oraz ser. Zaklejamy jak normalne pierogi, które dociskamy robiąc wzorek widelcem. Tak posklejane pierogi smażymy w głębokim oleju z obydwu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują z ketchupem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować