Paluszki do czerwonego barszczu

0 (0 ocen)

Podaje je na co dzień a nawet jako przystawkę na przyjęciach.

Składniki:

  • Cisto
    * 1/2 kg mąki
    * 2 dkg amoniaku
    * 1 szkl. śmietany
    * 2 jajka
    * 12 dkg smalcu
    * kminek

Paluszki do czerwonego barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę, dodać smalec i posiekać. Do śmietany wbić jajka oraz dodać amoniak, dobrze wymieszać, dodać do mąki z tłuszczem, wyrobić na stolnicy. Roztaczać cisto rękami aby powstały wałeczki o grubości 1-1,5 cm. Pokroić na długość 5 cm. Smarować jajkiem, posypać kminkiem wymieszanym solą. Upiec na złoty kolor.

Porady

Dobrze smakują także z dipem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy