Mazurek śliwkowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Mazurki zazwyczaj są przeraźliwie słodkie. Ale kto powiedział, że takie muszą być? Ten mazurek pewnie trafi w gusta tych, którzy za zbytnią słodkością nie przepadają.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - cukier puder: 50 gramów
    - masło (zimne): 100 gramów
    - żółtka ugotowane na twardo: 2 sztuki
    - kwaśna śmietana: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    MASA::
    - powidła śliwkowe z czekoladą: 250 gramów
    - śmietanka słodka 12%: 100 mililitrów
    - czekolada gorzka: 100 gramów
    - chlebek marcepanowy: 100 gramów
    - likier Amaretto (lub 2 krople aromatu migdałowego): 2 łyżki
    GÓRNA WARSTWA::
    - masło: 1 łyżka
    - płatki migdałowe: 75 gramów
    - cukier brązowy: 2 łyżki
    DODATKOWO (DO WYSMAROWANIA FORMY)::
    - masło: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła Powidła śliwkowe

Mazurek śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWAĆ CIASTO: do misy przesiać mąkę i cukier puder. Dodać zimne masło, przetarte przez sito żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Składniki posiekać nożem i szybko zagnieść do momentu ich połączenia. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 10 minut. Formę 12x37cm (lub o podobnych wymiarach) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować w niej schłodzone ciasto, w wielu miejscach nakłuć je widelcem. Piec 30 minut w temp. 180st.
  • 2. PRZYGOTOWAĆ MASĘ: podgrzać powidła (jeżeli są to powidła tylko śliwkowe, w czasie podgrzewania dodać 4-5 kostek gorzkiej czekolady i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia). Ciepłe rozprowadzić równą warstwą na wystudzonym spodzie. Odstawić do stężenia. W tym czasie w rondelku podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i cienko pokrojony marcepan oraz likier (ewentualnie aromat migdałowy). Podgrzewając cały czas mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć ognia i rozprowadzić równą warstwą na powidłach, uważając, aby nie przemieszać tych dwóch warstw.
  • 3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać płatki migdałowe, zrumienić często mieszają. Do przyrumienionych dodać cukier, wymieszać tylko do momentu jego rozpuszczenia. Jeszcze gorące rozłożyć równą warstwą na masie czekoladowej. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
  • 4. * Mazurek najlepiej kroić następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Czekolada Marcepan Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować