Mazurki zazwyczaj są przeraźliwie słodkie. Ale kto powiedział, że takie muszą być? Ten mazurek pewnie trafi w gusta tych, którzy za zbytnią słodkością nie przepadają.
Mazurek śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWAĆ CIASTO: do misy przesiać mąkę i cukier puder. Dodać zimne masło, przetarte przez sito żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Składniki posiekać nożem i szybko zagnieść do momentu ich połączenia. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 10 minut. Formę 12x37cm (lub o podobnych wymiarach) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować w niej schłodzone ciasto, w wielu miejscach nakłuć je widelcem. Piec 30 minut w temp. 180st.
2.PRZYGOTOWAĆ MASĘ: podgrzać powidła (jeżeli są to powidła tylko śliwkowe, w czasie podgrzewania dodać 4-5 kostek gorzkiej czekolady i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia). Ciepłe rozprowadzić równą warstwą na wystudzonym spodzie. Odstawić do stężenia. W tym czasie w rondelku podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i cienko pokrojony marcepan oraz likier (ewentualnie aromat migdałowy). Podgrzewając cały czas mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć ognia i rozprowadzić równą warstwą na powidłach, uważając, aby nie przemieszać tych dwóch warstw.
3.Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać płatki migdałowe, zrumienić często mieszają. Do przyrumienionych dodać cukier, wymieszać tylko do momentu jego rozpuszczenia. Jeszcze gorące rozłożyć równą warstwą na masie czekoladowej. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
Komentarze