Mazurek rodzynkowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do rondelka wlać śmietankę,włożyć laskę wanilii i zagotować - odstawić na 15min. do zimnego miejsca.
Make przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Z ostygniętej śmietanki wyjąć laske waniliową,rozciać i wyjąc nasionka,dodać je do śmietanki,włożyć rodzynki,migdały i startą skórkę z cytryny - ciągle mieszajc zagotować i ponownie odstawić do ostygnięcia.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto i równomiernie go rozprowadzić,wstawić do nagrzanego na 160C piekarnika - piec ok.30-40min.,aż uzyska złoty kolor,wystudzić.Masę krówkową włożyc do rondelka i podgrzać,by uzyskała półpłynną konsystencje,łatwiej się smaruje!Wystudzone ciasto posmarowac ciepłą masa krówkowa i posypać wiorkami czekoladowymi.
SMACZNEGO!!!
3. Jajka utrzeć z połową cukru.Masło utrzeć z pozostała częścią cukru na puszystą masę,stopniowo łączyć je z jajeczna masą,dodawac po łyżce maki z proszkiem,ciągle ucierac.Do ciasta dodac ostudzoną śmietankę z bakaliami i dokładnie wymieszac,by wszystkie składniki się połączyły.
Komentarze