Mazurek rodzynkowo-migdałowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ten przepis mam od teściowej,z rodzinnej "księgi kulinarnej" - jest bardzo pyszny i łatwy do zrobienia!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna tortowa: 400 gramów
    - masło: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier drobny: 150 gramów
    - słodka śmietanka: 125 mililitrów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - rodzynki: 100 gramów
    - płatki migdałowe: 0.5 szklanki
    - skórka starta z 1 cytryny: 1 sztuka
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - masa krówkowa gotowa: 7 łyżek
    - wiórki czekoladowe: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek rodzynkowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smietanka z wanilią 1. Do rondelka wlać śmietankę,włożyć laskę wanilii i zagotować - odstawić na 15min. do zimnego miejsca.
    Make przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Z ostygniętej śmietanki wyjąć laske waniliową,rozciać i wyjąc nasionka,dodać je do śmietanki,włożyć rodzynki,migdały i startą skórkę z cytryny - ciągle mieszajc zagotować i ponownie odstawić do ostygnięcia.

  • Mazurek 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto i równomiernie go rozprowadzić,wstawić do nagrzanego na 160C piekarnika - piec ok.30-40min.,aż uzyska złoty kolor,wystudzić.Masę krówkową włożyc do rondelka i podgrzać,by uzyskała półpłynną konsystencje,łatwiej się smaruje!Wystudzone ciasto posmarowac ciepłą masa krówkowa i posypać wiorkami czekoladowymi.
    SMACZNEGO!!!
  • Rodzynki,płatki migdałowe i skórka z cytrynki 3. Jajka utrzeć z połową cukru.Masło utrzeć z pozostała częścią cukru na puszystą masę,stopniowo łączyć je z jajeczna masą,dodawac po łyżce maki z proszkiem,ciągle ucierac.Do ciasta dodac ostudzoną śmietankę z bakaliami i dokładnie wymieszac,by wszystkie składniki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować