Kolorowe, słodkie i fantazyjnie udekorowane mazurki królują w święta wielkanocne. Ja zapraszam na mazurka z masą krówkową na kruchym spodzie. Przygotowanie jest bardzo proste, a dekorowanie to sama przyjemność :)
Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, cukier puder, kawałki masła i śmietanę. Szybko posiekaj i schłodź godzinę w lodówce. Następnie z ciasta oderwij dwa niewielkie kawałki i zroluj je ze sobą. Pozostałym ciastem wylep dno blaszki (o wym.25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dno blaszki poprzekłuwaj widelcem, a boki udekoruj odłożonym ciastem. Piecz ok 25 minut w 180 st do zrumienienia. Wystudź.
2.Miękkie masło utrzyj do puszystości, dodawaj porcjami masę kajmakową. Gotową masą rozsmaruj kruchy spód i i dowolnie udekoruj. Boki polukruj.Gotowego mazurka wstaw na min.2 godziny do lodówki. Smacznego!
Komentarze