Mazurek kajmakowy

0 (0 ocen)

Kolorowe, słodkie i fantazyjnie udekorowane mazurki królują w święta wielkanocne. Ja zapraszam na mazurka z masą krówkową na kruchym spodzie. Przygotowanie jest bardzo proste, a dekorowanie to sama przyjemność :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    100g masła
    2 łyżki śmietany
    puszka masy kajmakowej (400g)
    100g masła

    do dekoracji: migdały (obrane ze skórki)
    płatki migdałowe
    motylki z białej czekolady
    pisaki cukrowe
    orzeszki w kolorowej polewie
    morele suszone
    lukier różowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, cukier puder, kawałki masła i śmietanę. Szybko posiekaj i schłodź godzinę w lodówce. Następnie z ciasta oderwij dwa niewielkie kawałki i zroluj je ze sobą. Pozostałym ciastem wylep dno blaszki (o wym.25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dno blaszki poprzekłuwaj widelcem, a boki udekoruj odłożonym ciastem. Piecz ok 25 minut w 180 st do zrumienienia. Wystudź.
  • 2. Miękkie masło utrzyj do puszystości, dodawaj porcjami masę kajmakową. Gotową masą rozsmaruj kruchy spód i i dowolnie udekoruj. Boki polukruj.Gotowego mazurka wstaw na min.2 godziny do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować