Maślankowe z jagodami i migdałami

5 (199 ocen)

  • 20 min

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto na maślance.

  • 20 min

Składniki:


  • 2,5 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szkl oleju z pestek winogron
    3/4 szkl maślanki
    4 jajka
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    30 dkg jagód
    10 dkg migdały płatki
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Maślankowe z jagodami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem dodać jajka,olej,esencję waniliową i wymieszać.W osobnym naczyniu połączyć maślankę z proszkiem do pieczenia i chwilkę odczekać aż zacznie rosnąć,wtedy wlać do masy i całość dokładnie wymieszać.2/3 jagód oprószyć łyżką mąki dodać do ciasta ,lekko przemieszać.Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarze 24*30 cm.Na górę rozsypać pozostałe jagody i płatki migdałów.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st i piec około 45 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować