Owsiane babeczki z jagodami i migdałami

5 (164 ocen)

  • 35 min

Metoda na szkolnego głoda - zdrowe smakołyki dla chłopczyka i dziewczynki, dzieci pokochają te zdrowe babeczki, idealne na drugie śniadanie do szkoły, śniadanie w domu, a także zdrowy deser. Smakują dzieciom i dorosłym ;)

  • 35 min

Składniki:


  • 165g mąki pszennej,
    100g mąki ziemniaczanej,
    65g otrębów owsianych,
    60g płatków owsianych błyskawicznych,
    cukier trzcinowy 140g,
    jagody 140g,
    migdały 75g,
    1 łyżeczka aromatu migdałowego,
    2 płaskie łyżeczki sody,
    80ml oleju,
    125ml mleka,
    1 jajko.
    1 łyżeczka kakao,
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Owsiane babeczki z jagodami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owsiane babeczki z jagodami i migdałami 1. W jednej misce łączymy ze sobą płatki owsiane, otręby owsiane i obie mąki, sodę i kakao.
  • Owsiane babeczki z jagodami i migdałami 2. W drugiej misce łączymy olej, jajko, mleko, aromat migdałowy i cukier. Mieszamy wszystko dokładnie aż cukier się rozpuści. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie obieramy ze skórki i drobno siekamy.
  • Owsiane babeczki z jagodami i migdałami 3. Następnie do suchych składników dodajemy oczyszczone jagody i posiekane migdały, mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy tylko do zawilgotnienia składników.
  • Owsiane babeczki z jagodami i migdałami 4. Masą wypełniamy formę do muffinek (12 babeczek). Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego :)

Porady

Takie babeczki są idealnym rozwiązaniem na śniadanie, a także zdrowy deser. Polecam szczególnie dzieciom do szkoły zamiast batoników,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Otręby Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować