Lody maślankowe z jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Trwa sezon na owoce, w tym jedne z moich ulubionych czyli jagody. Robię pierogi z jagodami, piekę muffiny z jagodami i robię lody jagodowe. Zapraszam po pyszny przepis :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
    6 żółtek
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1 szklanka zimnej maślanki
    500 g jagód (świeżych lub mrożonych)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody maślankowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę kremówkę przełóż do rondla i zagotuj. Żółtka ubij na puszysta masę z cukrem trzcinowym. Gdy żółtka będą ubite cieniutką strużką wlej do nich zagotowaną śmietankę. Utrzyj masę aby była jednolita, przelej ją do rondla i podgrzewaj nie przerywając mieszania aż masa zgęstnieje. Nie gotuj, bo w wyniku zagotowania powstaną nieapetyczne grudki. Przecedź masę przez gęste sitko do miski, dodaj maślankę i wymieszaj całość.
    Jagody zmiksuj w blenderze kielichowym, możesz przetrzeć je przez sitko. Ja nie przecierałam jagód, lubię kawałeczki owoców w lodach. Wymieszaj zmiksowane jagody z masą maślankową i wstaw do lodówki. Schładzaj masę przez co najmniej 2 godziny. Następnie przelej masę do plastikowego pojemnika z przykrywką (pojemność 1 litr) i wstaw do zamrażarki. Po dwóch godzinach zamrażania wyjmij masę i zmiksuj blenderem aby rozbić lód. Możesz tez użyć maszynkę do lodów jeśli posiadasz i poniekąd ułatwi Ci to pracę :).

Porady

Jagody możesz przetrzeć przez sitko aby usunąć skórki, ja tego nie robiłam, ponieważ nie przeszkadzają mi one

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować