Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem

5 (195 ocen)

  • 60 min

Delikatne ciasto i kwaśne nadzienie. Uczta dla podniebienia!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na ok. 30 pierogów:

    * 1,5 szklanki maślanki

    * 3 szklanki mąki

    * szczypta soli

    Farsz:

    * 2 duże jabłka

    * 2 garście rodzynek

    * sok z połowy cytryny

    * płaska łyżka cynamonu

    * 1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Pierogi

Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko bo ciasto jest bardzo delikatne). Za pomocą szklanki wyciąć kółka. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć. Do jabłek dodajemy rodzynki, cynamon, cukier waniliowy. Tak przygotowany farsz wykładamy na krążki ciasta. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Dobrze smakują polane roztopionym masłem z cukrem, lub polane kwaśną śmietaną i posypane cynamonem.

Porady

wskazówki dotyczące przepisu, wpisz je tutaj. Np. podaj inne kombinacje składników lub jakiekowiek rady ułatwiające przygotowanie potrawy" rows="24" cols="80">
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować