Muffinki z szarlotkowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z pewnością mogą zastąpić tradycyjne ciasto z jabłkami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g maki pszennej
    2 jajka
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    opakowanie cukru waniliowego
    pół kostki masła(roztopione)
    200ml kefiru
    aromat waniliowy

    ponadto:
    4-5 jabłek
    2 łyżki kaszy mannej
    2 cukry waniliowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Muffinki

Muffinki z szarlotkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny.
    W drugiej misce łączymy jajka, kefir i roztopione masło. Tak przygotowaną masę przelewamy do miski z suchymi produktami. Wszystko mieszamy.
    Do foremek nakładamy łyżkę ciasta i na środek prażone jabłka i przykrywamy łyżką ciasta pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200C.

    Nadzienie szarlotkowe do muffinek
    Jabłka obrać zetrzeć na tarce i smażyć kilka minut aż puszczą sok, dodać kaszę manna oraz cukry waniliowe.

Porady

Do jabłek można dodać cynamon.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować