Muffinki z szarlotkowym nadzieniem

  • wyświetlono: 178 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Z pewnością mogą zastąpić tradycyjne ciasto z jabłkami.

Kaska
  • 16 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

300 g maki pszennej
2 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
pół kostki masła(roztopione)
200ml kefiru
aromat waniliowy

ponadto:
4-5 jabłek
2 łyżki kaszy mannej
2 cukry waniliowe

Sposób przygotowania przepisu:

Muffinki z szarlotkowym nadzieniem

  • 1. 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny.
    W drugiej misce łączymy jajka, kefir i roztopione masło. Tak przygotowaną masę przelewamy do miski z suchymi produktami. Wszystko mieszamy.
    Do foremek nakładamy łyżkę ciasta i na środek prażone jabłka i przykrywamy łyżką ciasta pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200C.

    Nadzienie szarlotkowe do muffinek
    Jabłka obrać zetrzeć na tarce i smażyć kilka minut aż puszczą sok, dodać kaszę manna oraz cukry waniliowe.

Porady

Do jabłek można dodać cynamon.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkaszarlotkamuffinki
 

Komentarze

Podobne przepisy

po amerykansku

Dodane przez: rozaroza

Muffinki z nadzieniem różanym i z żurawiną...

Moja wersja muffinek amerykańskich...

Muffinki z truskawkami

Dodane przez: Goszka

Muffinki z truskawkami

Muffinki, które zawsze się udają...

Wytrawne muffinki z kiełbasą

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Wytrawne muffinki z kiełbasą

Upiekłam je ostatnio na drugie...

Muffinki z jeżynami

Dodane przez: Cukiereczek

Muffinki z jeżynami

Polecam gorąco bardzo owocowe,...

Muffinki z białek

Dodane przez: dorota w

Muffinki z białek

Jeśli ze świątecznych wypieków...