Pierogi maślankowe z serem

5 (173 ocen)

ciasto na maślance jest idealne do pierogów

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
    0,5 litra maślanki naturalnej
    sól do smaku
    0,5 kilograma sera twarogowego półtłustego
    2 żółtka
    cukier do smaku
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    mąka do podsypania ciasta
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ser

Pierogi maślankowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser dobrze wymieszać razem z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Mąkę i maślankę przełożyć do miski. Dodać sól do smaku i dobrze razem wyrobić jednolite ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować porcje ciasta. Następnie szklanką lub kubkiem wykrawać koła. Na każdy krążek ciasta nałożyć porcję masy serowej. Złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi. W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek wrzucać pierogi. Gotować około 3 minut od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco. Najlepiej polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować