Maślane ciasto z rabarbarem-najlepsze!

4.5 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rabarbar najlepiej smakuje w słodkich wypiekach.

Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne na słodki wiosenny podwieczorek. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag miękkiego masła 82%
    4 wiejskie jajka
    3 szklanki mąki tortowej
    150 ml kwaśnej śmietany 18%
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego ze skórką cytrynową Dr.Oetker
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ kg rabarbaru
    1 łyżka cukru pudru do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Desery

Maślane ciasto z rabarbarem-najlepsze! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło umieścić w misce, wsypać cukier i cukier waniliowy ze skórką cytrynową, utrzeć na puszystą jasną pianę, cały czas miksując , wbijać po jednym jajku i dalej ucierać, dołożyć śmietanę , stopniowo wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec.
  • 2. Ceramiczną formę o wysokich brzegach lub tortownicą wysmarować cienko masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto wyrównać , na wierzchu rozłożyć pokrojony na kawałki rabarbar.

    Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 50 minut na grzaniu góra–dół, aż będzie ciemnozłociste, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkiem zimne oprószyć przez sitko pudrem

Porady

Zamiast rabarbaru można użyć truskawek lub innych letnich owoców

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.99 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Szybkie ciasto z rabarbarem

To może cię zainteresować