Brioche - maślana bułeczka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chciałam wam zaprezentować Brioche maślaną bułeczką drożdżową ,która jest bardzo popularna we Francji. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Dziękuję , że mogłam z niego skorzystać .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na Brioche
    300 g mąki pszennej typ 500
    20 g świeżych drożdży
    4 jajka + roztrzepane 1 jajko do posmarowania brioszki przed pieczeniem
    30 - 35 ml mleka (w temp. pokojowej)
    40 g cukru
    150 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brioche - maślana bułeczka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie zaczynu na Brioche
    Do szklanki wlewny ciepłe mleko. Dodajemy pokruszone drożdże. Wsypujemy 1 łyżeczkę cukru ( z tego 40 g bierzemy łyżeczkę cukru). Mieszamy do rozpuszczenia dodajemy do tego 2 łyżki mąki i mieszamy, powstaje gładka masa, zostawiamy ja na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Brioche - maślana bułeczka drożdżowa 2. Wykonie Brioche c.d :
    Do misy wbijamy jaja ( temp. pokojowa). Wlewamy rozczyn do jaj i dodajemy cukier, mieszamy do połączenia.
  • Brioche - maślana bułeczka drożdżowa 3. Wsypujemy przesianą mąkę do mokrej masy i włączamy mikser ( końcówka hak).

  • Brioche - maślana bułeczka drożdżowa 4.
    Kiedy ciasto nam się zmiksuje, dodajemy margarynę pokrojona w kostkę.
  • Brioche - maślana bułeczka drożdżowa 5. Kolo 10 minut miksowania i ciasto wyjdzie nam gładkie( ciasto jest rzadkie, ale nie przejmujcie się tym takie ma być. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i do lodówki na 12 godzin.
  • Brioche - maślana bułeczka drożdżowa 6. Następny dzień:
    Wyjmujemy misę z ciastem z lodówki. Na stolnice silikonowa posypujemy mąką i wyjmujemy na to ciasto z misy, wyrabiamy je lekko. Ciasto podzieliłam na 9 części. Silikonową okrągłą formę wysmarowałam masłem i obsypałam mąką, 9 kulek weszło. Zostawiłam ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia pod ściereczką. Piekłam w 160 stopniach 25 minut. Ostudziłam na kratce.
  • Brioche - maślana bułeczka drożdżowa 7. Ciasto podzieliłam na 9 części. Silikonową okrągłą formę wysmarowałam masłem i obsypałam mąką, 9 kulek weszło. Zostawiłam ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia pod ściereczką. Piekłam w 160 stopniach 25 minut. Ostudziłam na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0snyjw3

To może cię zainteresować