Brioszka / Brioche

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jedzona na ciepło, o poranku razem ze szklanką mleka to przyjemny początek dnia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 100ml mleka
    7g suszonych drożdży
    500g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki soli
    4 łyżki białego cukru
    6 jajek
    1 żółtko
    200g miękkiego masła + odrobina do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki Brioszki Jajko

Brioszka / brioche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy w rondelku do momentu gdy prawie zacznie się gotować. Zestawiamy z ognia. W miseczce mieszamy 2 łyżki mąki i drożdże, a następnie mieszamy to z letnim mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W międzyczasie do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, cukier i rozkłócone jajka, mieszamy dokładnie razem z bąbelkującymi drożdżami. Po uzyskaniu lepiącej się i wilgotnej mieszanki przykrytą ściereczką miskę odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. W międzyczasie masło ubijamy robotem kuchennym do momentu gdy nie stanie się miękkie. Gdy przygotowane wcześniej ciasto odpocznie zagniatamy je dokładnie z ubitym masłem, pod żadnym pozorem nie dodając więcej mąki. Uzyskane lepkie ciasto przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, a następnie wkładamy do lodówki na noc.
  • 3. Po tym czasie formy do pieczenia chleba smarujemy masłem i wysypujemy mąką i przekładamy do nich po połowie ciasta, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku przez około 35-40 minut, pamiętając aby po 20 minutach przykryć je folią aluminiową. Gotowe wyjmujemy w foremek i chłodzimy na kratce.

Porady

Proporcje podane powyżej wystarczą spokojnie na 2 keksówki - ja wystraszyłam się, że ciasta jest za mało i przełożyłam je do jednej formy 10x20cm, co okazało się błędem, bo spora część ciasta po prostu "wykipiała". Tak więc idealnym rozwiązaniem byłoby rozłożenie go do dwóch foremek przewidzianych do wypieku chleba o gramaturze 500g.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jajka Mąka Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować