Marynowany stek z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryby to bardzo częsty gość w mojej kuchni. Każda z nich jest inna i każda dostarcza innych doznań smakowych. Mięso tuńczyka jest wyjątkowe, ponieważ jego konsystencja przypomina cielęcinę. Do tego tuńczyk zawiera małą ilość tłuszczu, ale sporą białka. Możemy w nim znaleźć także kwasy omega-3, witaminy z grupy B, witaminę A i D, a także wapń, fosfor i żelazo. Dzisiaj zapraszam na tuńczyka w słodkiej marynacie, podawanego w towarzystwie ryżu i surówki z pieczonych buraczków.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 steki z tuńczyka

    MARYNATA
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
    - 1 łyżka octu balsamicznego
    - 1 łyżka miodu
    - sól i pieprz

    DODATKI
    - plastry cytryny
    - ryż jasminowy
    - surówka z pieczonych buraków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Marynowany stek z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz miód, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko do momentu powstania jednolitej konsystencji.
    Do powstałej marynaty wkładamy umyte steki z tuńczyka, dokładnie je nią obtaczamy i odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania.
    Po tym czasie steki smażymy około 2 minut z każdej strony. Usmażonego tuńczyka podajemy z plastrami cytryny. Życzę smacznego! :)

Porady

Tak zamarynowanego tuńczyka możemy także upiec w piekarniku lub przygotować na grillu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się ryż jaśminowy oraz surówka z pieczonych buraczków z dodatkiem czerwonej papryki i cebulki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Steki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować