Marynowane opieńki

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Świetne z kanapkami, z mięskiem i do sałatek.

  • 60 min

Składniki:

  • grzyby opieńki (1-1,5 kg)
    2-4 cebule

    ZALEWA
    2 szklanki wody
    pół szklanki octu
    1 łyżka soli
    2 łyżki cukru

    Ponadto na każdy słoik;
    1-2 ziele angielskie
    1 listek laurowy
    kilka ziaren gorczycy
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane opieńki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane opieńki 1. Grzyby starannie i dokładnie oczyścić i opłukać. Wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 30-60 min. Odcedzić.
  • Marynowane opieńki 2. Z podanych składników zagotować zalewę i wrzucić odcedzone opieńki i cebulę pokrojoną w pióra -jeżeli robimy z cebulą w środku. Gotujemy ok 10 min, gorące nakładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.
  • Marynowane opieńki 3. Jeżeli robimy drugim sposobem, to krążki cebuli układamy na spód słoika + przyprawy i nakładamy grzyby z zalewą. Pasteryzujemy ok 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować