Marynowana fasolka

0 (0 ocen)

Ogromnym atutem tej potrawy jest marynata, wręcz uniwersalna. Doskonale aromatyzuje warzywa (poza fasolką - kalafior, cukinię, kabaczek, patisony, bakłażana, fasolę Jaś i wiele innych), ale równie dobrze może być wykorzystana do marynowania śledzi oraz jaj ugotowanych na twardo.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej

    Marynata:
    1 większa marchewka (150g)
    1 mała cebula
    4 ząbki czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/3 pęczka mięty
    4 łyżki oleju
    2 szklanki wody
    8 łyżek octu 10%
    6 łyżek ketchupu pikantnego
    1/3 łyżeczki ziaren gorczycy białej
    1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy Przystawki Dodatki

Marynowana fasolka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowana fasolka 1. Z fasolki odciąć końce. Po przebraniu gotować 5 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, następnie ułożyć w naczyniu z pokrywą.
  • Marynowana fasolka 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę posiekać, czosnek pokroić w plastry. W garnku rozgrzać olej, dodać rozdrobnione warzywa i gorczycę. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Marynowana fasolka 3. Następnie wlać wodę, dodać posiekaną zieleninę, ocet, ketchup, Vegetę, paprykę w proszku i pieprz ziarnisty. Gotować 15 - 20 min. Marynatę doprawić do smaku.
  • Marynowana fasolka 4. Gdy wystygnie, zalać nią fasolkę. Przykryć pokrywą, włożyć do lodówki i marynować co najmniej 2 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować