Dynia, często kojarzona jako obojętna w smaku, dobrze zamarynowana stanowi idealny dodatek do sałatek, zup czy sosów. Warto w porę pomyśleć o przetworach z tej zdrowej i wartościowej rośliny.
25 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg oczyszczonego miąższu dyni
100 g obranego selera korzeniowego
6 szklanek wody
½ szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 całych goździków
1 łyżeczka cynamonu mielonego
½ łyżeczki mielonej kurkumy
szczypta chilli w proszku
Marynowana dynia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię oraz seler pokroić na cząstki (ok. 2 x 2 cm). Do garnka wlać wodę i ocet, wsypać cukier, sól, cynamon, kurkumę i chilli, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, goździki oraz seler. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 10 min.
2.Po tym czasie dodać dynię i gotować jeszcze 5 min.
Marynatę można przechowywać na dwa sposoby:
1. Gorącą zawartość garnka przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po wystudzeniu przetwory przechowywać w piwnicy i zużyć w ciągu 6 miesięcy.
2. Marynatę po wystudzeniu przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce – zużyć w ciągu 2 tygodni.
Komentarze