Marynowana dynia

4.99 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dynia, często kojarzona jako obojętna w smaku, dobrze zamarynowana stanowi idealny dodatek do sałatek, zup czy sosów. Warto w porę pomyśleć o przetworach z tej zdrowej i wartościowej rośliny.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonego miąższu dyni
    100 g obranego selera korzeniowego
    6 szklanek wody
    ½ szklanki octu 10%
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    5 całych goździków
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    szczypta chilli w proszku
Wystaw ocenę:

4.99 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sałatki Przetwory Dodatki

Marynowana dynia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowana dynia 1. Dynię oraz seler pokroić na cząstki (ok. 2 x 2 cm). Do garnka wlać wodę i ocet, wsypać cukier, sól, cynamon, kurkumę i chilli, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, goździki oraz seler. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 10 min.
  • Marynowana dynia 2. Po tym czasie dodać dynię i gotować jeszcze 5 min.
    Marynatę można przechowywać na dwa sposoby:
    1. Gorącą zawartość garnka przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po wystudzeniu przetwory przechowywać w piwnicy i zużyć w ciągu 6 miesięcy.
    2. Marynatę po wystudzeniu przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce – zużyć w ciągu 2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować