Marchwianik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto na świąteczny stół i nie tylko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. startej marchwii (ok. 5 sztuk)
    2 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. oleju
    4 jajka
    2 szkl. cukru
    1 cukier wanilinowy
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
    rodzynki
    masło, bułka tarta do blaszki

    Polewa:
    1/2 kostki masła
    1/2 szkl. cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki gorącej wody
    posiekane orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Marchwianik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Mąkę utrzeć mikserem z olejem, dodawać kolejno po 1 jajku. Miksować, aż masa zbieleje.
  • 3. Do masy dodać marchew, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i dalej miksować. Na koniec dodać orzechy i rodzynki.
  • 4. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godzinę.
  • 5. Polewa:
    Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia. Wsypać do rozpuszczonego masła cukier, kakao, gorącą wodę i mieszać.
  • 6. Gdy polewa zgęstnieje polać nią ciasto i udekorować kawałkami orzechów.

Porady

Do miksowania ciasta najlepiej użyć końcówki do wyrabiania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Marchewka Orzechy Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować