Marchewkowo-kiełkowa surówka

5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Uwielbiam to pomarańczowe warzywo. Jako ciekawostkę napisze, że tą pomarańczową marchew zawdzięczamy Holendrom. Wyhodowali oni ją w tym kolorze. Wcześniej rozpowszechniona była ona m.in. w kolorze białym, fioletowym i żółtym.

Składniki:

  • Składniki:
    • Około 4 średniej wielkości marchwie,
    • Spora garść rzodkiewkowych kiełek,
    • Około 4 łyżki startego sera żółtego,
    • Cukier, sól, pieprz do smaku,
    • Sok z 0,5 cytryny,
    • 2 łyżki suszonej żurawiny
    • Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Surówki Ser

Marchewkowo-kiełkowa surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach. Do miski wkładamy przygotowaną marchew, ser, żurawinę, kiełki. Całość skrapiamy cytrynowym sokiem. Surówkę polewamy oliwą z oliwek, oprószamy przyprawami i delikatnie mieszamy.

Porady

Jak wszystkie surówki podajemy zaraz po przygotowaniu. Jest ona znakomitym dodatkiem do dań mięsnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ser żółty Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować