Marchewkowe kotleciki z jajem

5 (181 ocen)

  • 30 min

Jarskie kotleciki marchewkowe z jajkiem na twardo – ciekawa alternatywa dla wegetarian i nie tylko:)

  • 30 min

Składniki:

  • 6 marchewek
    4 jajka
    1 duża cebula
    1 łyżka masła roślinnego
    bułka tarta
    sól morska
    pieprz ziołowy
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marchewkowe kotleciki z jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki myjemy i wraz ze skórka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu, po czym przekładamy do miski. Dodajemy również 3 jajka pokrojone w grubą kostkę (wcześniej gotujemy na twardo) oraz pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle cebulkę. Dodajemy sól morską oraz pieprz ziołowy i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i dosypujemy nieco tartej bułki (tak aby marchewkowa masa była dość zbita i można było z niej formować kotlety). Formujemy zgrabne kotleciki (tak jak mielone) i obtaczamy je w bułce, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy na ciepło same lub z surówką, ketchupem, dipem – co kto lubi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować