Kotleciki mięsno- marchewkowe

5 (166 ocen)

  • 20 min

To mój pomysł na delikatne, smaczne kotleciki dla dzieci i dorosłych. Można je podawać na gorąco lub zimno.

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dag ugotowanego mięsa z rosołu: kurczak, wołowina
    25 dag marchewki surowej
    1 średnia cebula
    1 jajko
    1 średnia pszenna bułka
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
    bułka tarta do panierowania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki mięsno- marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso ugotowane mielimy w maszynce.
  • starta marchewka 2. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  • 3. Bułkę moczymy krótko w mleku, odciskamy.
    Cebulkę drobniutko siekamy, przesmażamy na oleju.
  • 4. Wszystkie składniki mieszamy razem, tj: zmielone mięso, namoczoną bułkę, marchewkę startą, przesmażoną cebulkę z surowym jajkiem. Doprawiamy do smaku.
  • 5. Formujemy kotleciki.
    Smażymy z obu stron na zloty kolor.
  • udekorowane kotleciki 6. Podajemy na gorąco jako danie obiadowe z dowolnymi surówkami lub samodzielne, np na kolacje z dodatkiem pieczywa.
    Pysznie smakują kotleciki na zimno w kanapce.
  • gotowe kotleciki 7. Smacznego :)

Porady

Kotleciki są delikatne w smaku, słodkawe. Trzeba zrobić taką konsystencję masy mięsno- warzywnej, aby kotlety uformowane nie rozsypywały się podczas pieczenia. Gdy masa jest zbyt luźna, rzadka powolutku wsypujemy bułkę tartą, ale uważajmy z jej ilością. Nie dodałam celowo mojego ulubionego czosnku, aby z potrawy wydobyć słodycz marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować