Kotleciki ryżowo-marchewkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Stanowią idealną lekką propozycję na piątkowy obiad. Zaskakują swą prostotą i ciekawym połączeniem ryżu z marchewką:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 150 gramów
    - marchew duża: 4 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - pietruszka zielona: 3 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - olej do smażenia: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki ryżowo-marchewkowe 1. Ryż wsypać do osolonego wrzątku i ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Marchewki obrać i ugotować w całości tak, by pozostały lekko twarde, odstawić by ostygły.
    Zimne marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ryżem. Dodać roztrzepane jajko i bułkę tartą, posiekaną natkę, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.
    Z masy, wilgotnymi rękami uformować 8 podłużnych kotlecików.
    Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru (przez 2-3 minuty z każdej strony).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować