Marchewka z tymiankiem

4.5 (196 ocen)

  • 45 min

Tymianek poleciła mi Pani Dietetyk jednego z portali, gdy zadałem pytanie jak poprawić smak potraw, używając mniej soli. Tymianek pospolity przyśpiesza przemianę materii,. Herbatka z tymianku zwalcza senność, jest więc dobra dla pracujących umysłowo. Napar z tymianku powinni pic palacze.

  • 45 min

Składniki:

  • 1. 8 średnich marchewek .
    2. 4 łyżeczki brązowego cukru lub dwie cukru kryształu.
    3. 2 łyżki masła.
    4. 8 gałązek świeżego tymianku lub 2 łyżeczki tymianku suszonego.

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Marchewka z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Marchewkę, obrać i pokroić na średniej grubości plasterki.
    2. Dodać masło, cukier, tymianek oraz tyle wody, aby marchewki były przykryte do połowy.
    Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 7 minut pod przykryciem.
    3. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 20 minut, aby jak najwięcej wody odparowało.
    Bardzo dobry dodatek do dań mięsnych , zwłaszcza drobiu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Marchewka Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować