Kremowa cukinia z kaszą jaglaną i jajkiem

0 (0 ocen)

Duszona cukinia o śmietankowym posmaku z dodatkiem kaszy jaglanej, jajka oraz garści lubczyku to świetna propozycja na smaczny i lekki posiłek.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na tardo
    100 g suchej kaszy jaglanej
    3 większe smukłe cukinie (łącznie 700 g)
    1 większa biała cebula (100 g)
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    4 łyżki oliwy
    1/3 szklanki śmietanki 12%
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kremowa cukinia z kaszą jaglaną i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowa cukinia z kaszą jaglaną i jajkiem 1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, dołożyć cebulę i czosnek, wsypać gałkę muszkatołową oraz chilli. Podgrzewać, aż warzywa będą szkliste.
  • Kremowa cukinia z kaszą jaglaną i jajkiem 2. Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, po czym pokroić w plastry i dołożyć do cebuli i czosnku. Smażyć jeszcze ok. 5 min, mieszając. Dodać lubczyk i wlać śmietankę - wymieszać. Składniki dusić 5 min.
  • Kremowa cukinia z kaszą jaglaną i jajkiem 3. Po tym czasie dodać przygotowaną kaszę jaglaną, wymieszać i całość dusić jeszcze 2 – 3 min, mieszając.
  • Kremowa cukinia z kaszą jaglaną i jajkiem 4. Potrawkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z jajkami.
  • 5. Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie osączyć.

Porady

Podana ilość składników wystarczy na 3 porcje – po 2 jajka na każdą porcję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować