Maślane sakiewki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Można się nimi zajadać, i wgryzać w nadzienie polewając sosem. Pełnia szczęścia na talerzu jak dla mnie. Nie można się od nich oderwać. Do tego szklaneczka maślanki do popicia i czego chcieć więcej.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:



    30 dkg mąki pszennej typ 500

    2/3 szklanki maślanki

    1 łyżka oleju

    szczypta soli



    pozostałe:

    70 dkg truskawek

    150 g śmietany gęstej 18 %

    1 garść borówek

    melisa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Sakiewki

Maślane sakiewki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję olej, sól i maślankę. Ciasto zagniatam rękoma. Jak klei się za bardzo dodaję mąki, a jak jest za gęste maślanki odrobinę. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję. Wycinam koła przy pomocy talerzyka lub dużego pucharka. Układam truskawkę w środku i sklejam jak sakiewki. Układam na desce podsypanej mąką. Wodę zagotowuję w garnku, dodaję łyżkę oleju i do gotującej się wkładam po kilka sakiewek. Gotuję około cztery minuty od wypłynięcia na wierzch na wolnym ogniu. Pozostałe truskawki miksuję blenderem. Mus wylewam na talerz, dodaję śmietanę, sakiewki, borówki i melisę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować