Mannowiec, Grysikowiec, Kaszak

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób

Bardzo proste ciasto z lat 80 -tych. Trochę je zmodyfikowałam po swojemu i każdy też może. Wariantów sporo, choćby dodając rodzynki, kokos czy kakao możemy stworzyć 2 kolorowe . Świetnie sprawdzi się do kawy- jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub gdy Twój piekarnik wymaga wymiany na nowy ;)

  • 25 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • * 1 l. mleka (u mnie 3,2%)
    * 1 kostka masła 82% (200g.)
    * 1 szkl. kaszy manny
    * ¾ szkl cukru
    * kilka kropli olejku waniliowego
    * 3 łyżki dżemu (u mnie jeżynowy)
    * duże opakowanie herbatników maślanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Mannowiec, grysikowiec, kaszak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko, cukier, masło i olejek waniliowy- rozpuścić. Dodać kaszę manną i zagotować. W blaszce 24/24 lub podobnej wielkości wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki. Na nie nałożyć ugotowaną masę z manny, przykryć warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić dżem i posypać delikatnie pokruszonymi ciastkami. Wstawić do lodówki- najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Mleko Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować