Grysikowiec

4.36 (211 ocen)

  • 3 godz.

Placki miodowe przekładane masą grysikową i powidłem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 40 dag mąki
    - 15 dag cukru
    - 10 dag margaryny
    - 2 jajka
    - 7 dag miodu
    - 1 łyżeczka sody

    - powidło

    Masa
    - 1\2 l mleka
    - 6 łyżek grysiku
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 kostka masła
    - 100 g cukru pudru
    - 2 żółka
Wystaw ocenę:

4.36 (211 ocen)

Zobacz również:

Desery

Grysikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z masłem wyrobić nożem. Dodać cukier, miód, sodę i jajka.Wyrobić rękami. Podzielić ciasto na trzy części.
    Każda rozwałkować i wyłożyć do osobnej posmarowanej masłem formy.

    Piec w piekarniku w temperaturze 180 przez 15-20 minut.
  • 2. Grysik ugotować na mleku. Wmieszać cukier waniliowy. Odstawić aż wstygnie. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodać żółtka i zimny grysik.
  • 3. Posmarować blat ciasta powidłem wyłożyć część masy, położyć placek następnie posmarować ponownie powidłem i masą. Położyć placek dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować