1.CIASTO:
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i mleko. Czekamy aż cukier się rozpuści.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy jajka i miód. Szatkując powoli dolewamy zawartość rondelka. Jeśli trzeba podsypujemy mąką, żeby się nie kleiło po czym wstawiamy ciasto do lodówki na minimum pół godziny. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy każdą z nich na ok. 0,5 cm. Każdą część pieczemy osobno (forma 24x40) w piekarniku nagrzanym do 180st. przez 15-20 minut (do zbrązowienia).
2.KREM:
Mleko gotujemy, po czym wsypujemy kaszę mannę z cukrem waniliowym. Gotujemy ok. 10 minut często mieszając. Kiedy zgęstnieje i nabierze konsystencji gęstego budyniu zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło z cukrem pudrem miksujemy. Stopniowo dodajemy ostudzoną masę mannową. Miksujemy na gładki krem.
3.Każdy placek smarujemy dżemem i kładziemy krem. Przekładamy. Wierzch smarujemy cieniutko resztką kremu i wygładzamy. Dekorujemy np. kakaem.
Porady
* Ciasto możemy posypać cukrem pudrem
* Możemy również polać polewą czekoladową zrobioną z rozpuszczonej czekolady nad parą wodną połączoną ze śmietanką 30%.
Komentarze