Torcik serkowy z brzoskwiniami, jagodami goji i galaretką z hibiskusowej herbatki
Składniki:
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 16 CM
okrągłe biszkopty do wyłożenia dna – u mnie 11 sztuk
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej na 1/2 litra wody
280 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
2 średnie, dojrzałe brzoskwinie
10 g suszonych jagód goji
2 czubate łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
3 łyżeczki żelatyny instant
2-3 łyżeczki cukru
Mały grzeszek, czyli bardzo niskokaloryczny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę brzoskwiniową rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, lekko przestudziłam i zmiksowałam z serkiem homogenizowanym.
2.Kwiaty hibiskusa zalałam 1 i 1/3 szklanki wrzątku, odstawiłam do zaparzenia.
Żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, połączyłam z przecedzoną herbatką z hibiskusa, dosłodziłam do smaku 2 łyżeczkami cukru.
3.Brzoskwinie sparzyłam, obrałam ze skórki, usunęłam pestkę i pokroiłam w średnią kostkę.
Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą, na jej dnie rozłożyłam biszkopty.
4.Na biszkopty wyłożyłam tężejącą masę z serka, na niej rozsypałam kostki brzoskwini, lekko je wciskając, i suche jagody goji.
Tortownicę wstawiłam do lodówki.
5.Kiedy masa serkowa lekko stężała, delikatnie wylałam na nią tężejącą galaretkę z hibiskusa. Ponownie wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Porady
Mój torcik jest mało słodki, do galaretki z hibiskusa można dodać więcej cukru.
Komentarze