Torcik bardzo czekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik bardzo mocno czekoladowy, wyjątkowy dla koneserów tego smakołyku. Nie jest on taki oczywisty w składzie, bo dodałam do niego cukinię :) Przełożyłam do dżemem z jagód (zrobiłam go dla zatrzymania lata) oraz czekoladowym ganche. Torcik zrobiłam z dwóch cienkich ciast które jeszcze przecięłam na pół.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki pszennej
    250 g cukru
    60 g naturalnego kakao
    100 g cukinii
    3 duże jajka
    100 ml oleju
    200 ml naturalnego jogurtu
    2 płaskie łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    ganche:
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    200 g czekolady deserowej

    dodatkowo do przełożenia:
    ok. 150 ml dżemu jagodowego

    do dekoracji wierzchu:
    ok. 1 łyżka mielonych orzechów
    borówki lub jagody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik bardzo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, kakao, startą na tarce o grubych oczkach cukinię (nie odciskać), całe jajka, olej, jogurt, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować. Podzielić na dwie części, rozlać do dwóch tortownic o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Gdyby ciasto urosło z lekką górką, należy ją lekko ściąć. Każde z ciast przekroić na dwie części.
  • 2. W rondelku mocno podgrzać śmietankę (nie doprowadzić do wrzenia), zdjąć z palnika, rzucić połamaną czekoladę, odstawić na ok 1 minutę. Po tym czasie wymieszać łyżką aż do jej całkowitego rozpuszczenia i postania jednolitej masy. Ostawić do ostudzenia, wstawić do lodówki. Masa musi zgęstnieć ale wciąć można ją łatwo mieszać. Podzielić na 3 równe części.
  • 3. wykonanie:
    Na dolny blat ciasta wyłożyć połowę dżemu, rozsmarować, przykryć drugim blatem ciasta. Wylać jedną część czekoladowego ganche, rozsmarować. Przykryć następnym blatem ciasta, posmarować resztą dżemu, nakryć ostatnim blatem ciasta. Na wierzch wylać dwie części czekoladowego ganche, wyrównać. Posypać mielonymi orzechami i borówkami.

Porady

Do tego torciku można użyć innego dowolnego dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować