Maliny na zimę z wisniówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny przebrać, zasypać białym cukrem i odstawić, aby pusciły sok.
Przełożyć do rondla z grubym dnem i podgrzewać aż maliny oddadzą jak najwięcej soku.
Następnie odcedzić na sitku wysłanym gazą.
Sok podgrzać, dodać do niego 4 łyżki wisniówki i gorący przelać do słoiczków lub butelek po Kubusiu. Zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.
Przetarte maliny wrzucić do rondla, podgrzać, wlać 4 łyżki wisniówki i wsypać cukier brązowy. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny często mieszając.
Przełożyć do słoiczków półlitrowych , zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut.
Z tej porcji malin otrzymałam 6 słoiczków 0,5 litrowych soku i 4 słoiczki 0,5 litrowe malin przetartych.
Komentarze