Maliny na zimę z wisniówką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

samo zdrowie

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg malin
    2 kg cukru
    40 dag cukru brązowego
    8 łyżek wisniówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Maliny na zimę z wisniówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maliny na zimę 1. Maliny przebrać, zasypać białym cukrem i odstawić, aby pusciły sok.
    Przełożyć do rondla z grubym dnem i podgrzewać aż maliny oddadzą jak najwięcej soku.
    Następnie odcedzić na sitku wysłanym gazą.
    Sok podgrzać, dodać do niego 4 łyżki wisniówki i gorący przelać do słoiczków lub butelek po Kubusiu. Zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.
    Przetarte maliny wrzucić do rondla, podgrzać, wlać 4 łyżki wisniówki i wsypać cukier brązowy. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny często mieszając.
    Przełożyć do słoiczków półlitrowych , zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut.
    Z tej porcji malin otrzymałam 6 słoiczków 0,5 litrowych soku i 4 słoiczki 0,5 litrowe malin przetartych.
  • sok malinowy z wiśniówką 2. sok malinowy z wiśniówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować