Maliny do ciasta na zimę

  • wyświetlono: 1287 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Często zdarza się, że mamy ochotę na coś słodkiego ale nie koniecznie na czekoladę czy batony lecz coś z owocami. Dobrym pomysłem jest przygotowanie malinek na zimę. Przepis jest bardzo prosty a maliny można wykorzystać do ciasta, kompotu, dodatek do jogurtu z musli a także zjeść prosto ze słoika :)

lubieplacki
  • 60min

Składniki

dowolna ilość przebranych malin
2-3 łyżki cukru na słoik (ok. 350 ml)
przegotowana woda

Sposób przygotowania przepisu:

Maliny do ciasta na zimę

  • 1. Przebrane maliny delikatnie, żeby nie straciły kształtu, wkładam do słoika, dodaję cukier i zalewam przegotowaną wodą.
  • 2. Pasteryzuję w garnku przez około 20-30 minut, następnie odwracam słoiki do góry dnem do czasu aż ostygną, żeby lepiej się „zassały”.

Porady

Jeśli macie dostęp do innych owoców jak jabłka, śliwki czy gruszki możecie zrobić takie same przetwory.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaMalinyna zimędo ciastaw słoikina kompot

Komentarze

Podobne przepisy

ogórki kiszone na zimę do zupy ogórkowej

Dodane przez: Koronowianka

OGÓRKI KISZONE NA ZIMĘ DO ZUPY OGÓRKOWEJ

Tak kwaszone ogórki są doskonałe...

leczo na zimę

Dodane przez: capri

leczo na zimę do słoików

w zimie jak znalazł do mięska,...

Sałatka z cukinią do słoików na zimę

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Sałatka z cukinią do słoików na zimę

Fantastyczna sałatka z cukinią...

Koperek na zimę do zamrażarki

Dodane przez: Beata12

Koperek na zimę do zamrażarki

Zimą możemy się cieszyć pysznym...

image-13f6de8

Dodane przez: joanna1974

Pigwowiec do herbaty na zimę

Zima to czas przeziębień, pysznym...

Pigwa do herbaty na zimę

Dodane przez: joanna30

Pigwa do herbaty na zimę

Owoce pigwy zawierają sporą ilość...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE