Maliny do ciasta na zimę

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Często zdarza się, że mamy ochotę na coś słodkiego ale nie koniecznie na czekoladę czy batony lecz coś z owocami. Dobrym pomysłem jest przygotowanie malinek na zimę. Przepis jest bardzo prosty a maliny można wykorzystać do ciasta, kompotu, dodatek do jogurtu z musli a także zjeść prosto ze słoika :)

  • 60 min

Składniki:

  • dowolna ilość przebranych malin
    2-3 łyżki cukru na słoik (ok. 350 ml)
    przegotowana woda
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory

Maliny do ciasta na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przebrane maliny delikatnie, żeby nie straciły kształtu, wkładam do słoika, dodaję cukier i zalewam przegotowaną wodą.
  • 2. Pasteryzuję w garnku przez około 20-30 minut, następnie odwracam słoiki do góry dnem do czasu aż ostygną, żeby lepiej się „zassały”.

Porady

Jeśli macie dostęp do innych owoców jak jabłka, śliwki czy gruszki możecie zrobić takie same przetwory.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować