Proste muffinki nadziane twarogiem z malinami i kruszonką na wierzchu. Bardzo smakują dzieciom, w dodatku, gdy mogą pomóc w ich pieczeniu. Muffinki są lekkie, słodkie, z pysznie chrupiącą pod zębami maślaną kruszonką. Polecam! ;)
Malinowe muffiny z twarogiem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, do uzyskania sypkiej kruszonki. Schować do lodówki.
2.Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki wymieszać, w innym naczyniu wymieszać mokre. Obydwie zawartości misek połączyć ze sobą, dodając pokrojone wcześniej na mniejsze części maliny.
3.Nadzienie: Twaróg dokładnie wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym.
4.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta. Na ciasto dać łyżeczkę twarogu i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać kruszonką.
Muffinki piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 20-25 minut. Upieczone będą pięknie pachnieć- wtedy należy je wyjąć i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego!
Komentarze