Makron z pieczarkami i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wstawić wodę na makaron w dużym garnku, posolić (na 100g makaronu 1l wody).
2. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki (ja kroję na mandolinie, jest szybko i plasterki są naprawdę cieniutkie).
3. Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki, posolić i podsmażać jeszcze 2 minuty aż zmiękną. Dodać pieprz, 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz śmietanę. Wymieszać, wyłączyć ogień. Natkę pietruszki opłukać, wysuszyć, drobno posiekać. Dodać do sosu.
4. Makaron odcedzić i gorący przełożyć do sosu. Wymieszać . Natychmiast podawać (taki jest najlepszy, jeśli postoi to makaron wpije sos).
Komentarze