Makron z pieczarkami i pietruszką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makron z pieczarkami i pietruszką to naprawdę błyskawiczne danie, jest gotowe w 15 minut! Idealne na szybki obiad lub kolację.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g dowolnego makaronu

    8 pieczarek

    2 małe cebule lub jedna duża

    pół pęczka pietruszki

    sól, pieprz

    100ml śmietany 18%

    2łyżki oleju lub oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makron z pieczarkami i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wstawić wodę na makaron w dużym garnku, posolić (na 100g makaronu 1l wody).

    2. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki (ja kroję na mandolinie, jest szybko i plasterki są naprawdę cieniutkie).

    3. Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki, posolić i podsmażać jeszcze 2 minuty aż zmiękną. Dodać pieprz, 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz śmietanę. Wymieszać, wyłączyć ogień. Natkę pietruszki opłukać, wysuszyć, drobno posiekać. Dodać do sosu.

    4. Makaron odcedzić i gorący przełożyć do sosu. Wymieszać . Natychmiast podawać (taki jest najlepszy, jeśli postoi to makaron wpije sos).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować