Makron z jabłkami

0 (0 ocen)

Danie iście z dzieciństwa:). Delikatnie przysmażone jabłka najczęściej moja mama serwowała z ryżem lub makaronem. Jako dodatek podawała bitą śmietanę. Wersja z serkiem smakuje równie wyjątkowo- „JAK U MAMY”:)

Składniki:

  • 4 porcje:
    Składniki podstawowe:
    • 200 g serka mascarpone,
    • 1 duże jajko,
    • Około 150 g drobnego makaronu ( u mnie kwiatuszki),
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    • Około 4- 5 jabłek
    Składniki robocze:
    • Cukier kryształ do smaku (około 2 łyżki),
    • Ewentualnie cukier puder do smaku,
    • Cynamon
    Do podania:
    • Laski cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makron z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie jabłek 1. Jabłka obieramy. Usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach . Smażymy delikatnie. Jeśli jabłka są kwaskowate słodzimy do smaku.
  • gotowe jabłka 2. Przysmażone zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • gotowanie makaronu 3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i studzimy
  • napełnianie pucharków 4. Kiedy dobrze obcieknie rozkładamy go do przygotowanych pucharków.
  • gotowy serek 5. Jajko wybijamy do małego garnuszka. Dokładamy do niego 2 łyżki cukru kryształu i na parze ucieramy kogel-mogel. Serek przekładamy do garnka. Wlewamy do niego ubite jajko i całość ubijamy, aż serek stanie się puszysty. Ewentualnie słodziny cukrem pudrem do smaku (ale niekoniecznie).
    Ubity serek wykładamy na makaron. Na wierzch wykładamy przysmażone jabłka. Całość posypujemy cynamonem. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować