Danie iście z dzieciństwa:). Delikatnie przysmażone jabłka najczęściej moja mama serwowała z ryżem lub makaronem. Jako dodatek podawała bitą śmietanę. Wersja z serkiem smakuje równie wyjątkowo- „JAK U MAMY”:)
Składniki:
4 porcje:
Składniki podstawowe:
• 200 g serka mascarpone,
• 1 duże jajko,
• Około 150 g drobnego makaronu ( u mnie kwiatuszki),
Składnik podstawowy dodatkowy:
• Około 4- 5 jabłek
Składniki robocze:
• Cukier kryształ do smaku (około 2 łyżki),
• Ewentualnie cukier puder do smaku,
• Cynamon
Do podania:
• Laski cynamonu
Makron z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy. Usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach . Smażymy delikatnie. Jeśli jabłka są kwaskowate słodzimy do smaku.
2.Przysmażone zdejmujemy z ognia i studzimy.
3.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i studzimy
4.Kiedy dobrze obcieknie rozkładamy go do przygotowanych pucharków.
5.Jajko wybijamy do małego garnuszka. Dokładamy do niego 2 łyżki cukru kryształu i na parze ucieramy kogel-mogel. Serek przekładamy do garnka. Wlewamy do niego ubite jajko i całość ubijamy, aż serek stanie się puszysty. Ewentualnie słodziny cukrem pudrem do smaku (ale niekoniecznie).
Ubity serek wykładamy na makaron. Na wierzch wykładamy przysmażone jabłka. Całość posypujemy cynamonem. Podajemy.
Komentarze