Makrela jest dość tanią ale bardzo smaczną rybką.Piekę ją od niedawna,wcześniej jadłam tylko wędzoną.Tym razem "nadziałam" ja tymiankiem,rozmarynem i selerem.Wyszła bardzo smaczna:)Polecam:)
Składniki:
2 świeże makrele
1 garść gałązek rozmarynu
1 garść gałązek cytrynowego tymianku
2 łyżeczki przyprawy do ryb Kamis
1 mała cytryna
2 łodygi selera naciowego,bez liści
oliwa Flora Cuisine
Makrela pieczona z selerem,rozmarynem i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby sprawić,dokładnie umyć i powycierać papierowym ręcznikiem.Przygotowane ryby natrzeć dokładnie przyprawą do ryb.Naczynie żaroodporne skropić oliwą i ułożyć w nim ryby,wmętrze ryb napełnić gałązkami
rozmarynu i pokrojonymi łodygami selera.Całość skropić sokiem z cytryny.
2.Górną,zewnętrzną część każdej ryby naciąć w trzech miejscach nożem i powkładać w nacięcia gałązki tymianku.Wszystko skropić raz jeszcze oliwą.
Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika ( 190 C ) i piec przez ok. 30 min.Makrela jest dość tanią ale też smaczna rybą.
Komentarze