Makrela pieczona z selerem,rozmarynem i tymiankiem

4.5 (177 ocen)

Makrela jest dość tanią ale bardzo smaczną rybką.Piekę ją od niedawna,wcześniej jadłam tylko wędzoną.Tym razem "nadziałam" ja tymiankiem,rozmarynem i selerem.Wyszła bardzo smaczna:)Polecam:)

Składniki:

  • 2 świeże makrele
    1 garść gałązek rozmarynu
    1 garść gałązek cytrynowego tymianku
    2 łyżeczki przyprawy do ryb Kamis
    1 mała cytryna
    2 łodygi selera naciowego,bez liści
    oliwa Flora Cuisine
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makrela pieczona z selerem,rozmarynem i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makrela 1. Ryby sprawić,dokładnie umyć i powycierać papierowym ręcznikiem.Przygotowane ryby natrzeć dokładnie przyprawą do ryb.Naczynie żaroodporne skropić oliwą i ułożyć w nim ryby,wmętrze ryb napełnić gałązkami
    rozmarynu i pokrojonymi łodygami selera.Całość skropić sokiem z cytryny.
  • 2. Górną,zewnętrzną część każdej ryby naciąć w trzech miejscach nożem i powkładać w nacięcia gałązki tymianku.Wszystko skropić raz jeszcze oliwą.
    Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika ( 190 C ) i piec przez ok. 30 min.Makrela jest dość tanią ale też smaczna rybą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować