Pieczona makrela

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Świeża pieczona makrela z dodatkiem czosnku i kilku przypraw to pomysł na lekki, zdrowy obiad lub kolację.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 świeże ryby makrele,

    łyżeczka masła (może być klarowane),

    sól, pieprz cytrynowy, majeranek,

    2 ząbki czosnku

    cytryna
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pieczona makrela - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną i umytą rybę nacinamy z obu stron w 4 miejscach.

    Czosnek obieramy i kroimy w plastry, wkładamy w nacięcia.

    Do masła dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku, nacieramy nim rybę (także w środku).

    Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut - ryba będzie lekko zarumieniona.

    Po upieczeniu, przed podaniem mięso delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować