Makowo-kokosowe

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 26 lat, jestem nauczycielką. Moimi ulubionymi potrawami są sałatki oraz ciasta.

Składniki:

  • Ciasto: 60 dag mąki
    ● 30 dag margaryny
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 5 dag cukru pudru
    ● 6 żółtek
    ● 2 łyżki kakao
    ● łyżeczka amoniaku
    ● łyżka śmietany.
    Masa makowa: 2 szkl. maku
    ● szkl. cukru
    ● 3 jajka
    ● 2 łyżki stopionego masła.
    Masa kokosowa: 20 dag wiórków
    ● 6 białek
    ● 1,5 szkl. cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, magarynę, cukier,
    żółtka i proszek siekamy.
    Amoniak mieszamy ze śmietaną
    i wlewamy do ciasta, wyrabiamy
    i dzielimy na 3 części.
    Do jednej dodajemy kakao.
  • 2. Sparzony mak mielimy 3
    razy, dodajemy składniki masy
    i mieszamy. Ubijamy białka
    z cukrem, dodajemy wiórki.
  • 3. W formie układamy: ciasto
    białe, 1/2 masy makowej, 1/2
    kokosowej, ciasto ciemne, 1/2
    masy makowej, 1/2 kokosowej,
    ciasto białe. Pieczemy
    ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować